top of page

Поради як отримати в Польщі PESEL, NIP та скористатися Дія пл (Diia.pl)

Оновлено: 7 серп. 2022 р.


Дія пл (Diia.pl)


На території дружньої нам Республіки Польща, яка під час війни надає прихисток багатьом нашим громадянам, практично в кожній життєвій ситуації передбаченій польським законодавством можна використовувати документи Дія пл (Diia.pl) для своєї ідентифікації, підтвердження законного перебування на території Польщі, а зараз вже і для подорожей в межах Європейського Союзу, а також перетину його зовнішніх кордонів.


Електронний документ дозволяє підтвердити найважливіші дані, такі як: ваше ім'я та прізвище, присвоєний номер PESEL, дата і місце народження, громадянство. Для зручності використання додаток також представляє вашу фотографію.


Покрокова інструкція як встановити додаток mObywatal та додати документи Дія пл (Diia.pl) за посиланням:


PESEL


Для ідентифікаційної мети та можливостей повною мірою скористатися допомогою, яку пропонує польський уряд або органи місцевого самоврядування, отримання страховки; медичних послуг; сплати податків; законного працевлаштування; відкриття рахунку в банку в Польщі громадянам України необхідно отримати PESEL(скорочення від Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności, тобто Універсальна електронна система реєстрації населення) – це загалом реєстр, який містить дані осіб, що постійно перебувають на території Польщі, зареєстровані на постійне або на тимчасове перебування («прописка» або польською «zameldowanie») на період більше ніж 3 місяці. Питання, які пов’язані з наданням цього номеру, регулює закон від 10 квітня 1974 р. про реєстр населення і внутрішні паспорти. Іншими словами PESEL - це особистий ідентифікаційний номер людини, що складається з одинадцяти цифр, аналог українського ІПН.


Для отримання PESEL потрібно подати заяву в адміністрацію будь-якої ґміни без прописки. Форму можна завантажити через Інтернет або скористатися готовими роздруківками в установі. При подачі заяви необхідно додатково пред’явити документ, який підтвердить особу заявника. Подаючи заявку на PESEL, варто вказати адресу електронної пошти, номер телефону та погодитися на створення довіреного профілю. Завдяки цьому можна буде скористатися багатьма послугами через Інтернет. Наприклад, подати заяву про виплату грошової допомоги або перевірити, чи роботодавець додав Вас до системи страхування.

Процес присвоєння номера PESEL вимагає, також додати свою фотографію розміром 35 х 45 мм. Однак фотографію можна зробити безкоштовно в установі. Відбитки пальців також зніматимуть в осіб, які досягли 12-річного віку та претендують на номер PESEL. У разі заповнення заяви від імені неповнолітнього (дитини віком до 18 років), необхідно вказати дані батьків та/або особи, яка фактично здійснює опіку над дитиною

Присутність дитини віком до 12 років при поданні заяви не обов'язкова, крім випадків, коли її особа встановлюється на підставі заяви.




NIP

Якщо ж плануєте займатися бізнесом в Польщі та платити податки на тих же умовах, що і громадяни Польщі Вам необхідно отримати Номер податкової ідентифікації – NIP, який повинні мати фізичні чи юридичні особи, які підлягають обов’язковому оподаткуванню на території Польщі. Це регулює Закон від 13 жовтня 1995 р. про умови реєстру і отримання номеру NIP. Для того, щоб отримати NIP, треба звернутися до відповідного Податкового управління (Urząd Skarbowy), де слід заповнити ідентифікаційний формуляр – NIP-3. Підтвердження реєстрації, а також ідентифікаційний номер можна отримати особисто або поштою на адресу, вказану в заяві.

Для отримання NIP, необхідно звернутися до відповідного Податкового управління (Urząd Skarbowy), де слід заповнити ідентифікаційний формуляр – NIP-3.

31 перегляд0 коментарів
bottom of page