top of page

Започатковуємо власний бізнес у Польщі. Рекомендації по відкриттю компанії

Оновлено: 7 серп. 2022 р.



Активну людину, яка має підприємницькі здібності, не можна втримати від започаткування власної справи, де б вона не перебувала і в яких би умовах вона не жила. Рано чи пізно Ваша внутрішня енергія починає бити яскравим джерелом, і у Вас з’являється роздратування повільними прогулянками по центральних вулицях населених пунктів, милуванням європейською архітектурою, обговоренням з іншими непередбачуваних сценаріїв життя, очікуванням позитивних новин з передової, щоб швидко схопити завчасно зібрані речі та повернутися додому. І Ви розумієте, що далі сидіти без руху Ви не можете, жити на соціальну допомогу Ви не звикли, запаси мають стійку тенденцію від’ємного росту, а варіанти працевлаштування Вас не влаштовують, бо Ви звикли працювати на себе, організовувати свою роботу та забезпечувати роботою інших. Це початок періоду адекватного сприйняття реальності та адаптації до нових умов, і Ви задаєтеся питанням, як я можу реалізувати себе та легально отримувати прибуток від підприємницької діяльності там, де я фактично перебуваю.


Якщо у Вас сформувалася сто відсоткова готовність і Ви сповнені рішучості для зайняття бізнесом, у Вас є два варіанти: купити готову компанію в Польщі, або заснувати нову.


Якщо проаналізувати існуючі пропозиції на ринку, то Ви побачите велику кількість готових компаній, які продаються, але при їх купівлі необхідно бути впевненим в порядності продавців, та мати підтвердження, що у компаній немає боргів та зобов’язань, подавалася вся звітність та були сплачені всі податки. Часто це неможливо визначити, адже Вам передають лише статутні документи, без інших документів, які можуть підтвердити зобов'язання поза компанією. Також після купівлі компанії Вам необхідно буде проводити зміни власників, назви, керівника, юридичної адреси, розміру статутного капіталу тощо, що вимагає додаткових затрат та прийняття рішення зборів акціонерів, завіреного нотаріусом, а потім реєстрації змін у Державному судовому реєстрі та оголошення про них у Monitor Sądowy i Gospodarczy, повідомлення податкових органів про зміни, а також ZUS та GUS. Це додаткові витрати та час, які часто перевищують час, необхідний для створення нової компанії.


Другий варіант, це створити нову компанію відповідно до ваших індивідуальних потреб, яка повністю буде відповідати вашим очікуванням, матиме правильну назву, види діяльності, керівництво і юридичну адресу, буде зареєстрована у відповідній податковій службі та органі соціального страхування. Та головне, Ви будете мати впевненість, що у новоствореного підприємства немає боргів та інших зобов’язань. Створення нової компанії тепер можливо навіть протягом 24 годин (реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю в режимі S24 в Національному судовому реєстрі протягом 24 годин, без участі нотаріуса та нотаріальних витрат, з повним представництвом адвоката або юрисконсульта в електронному реєстраційному процесі).


Найпоширенішою формою реєстрації компанії в Польщі є ТОВ або по-польськи Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (Sp. Z o.o.). Ця організаційно-правова форма дає можливість займатися практично всіма видами економічної діяльності, а засновники компанії не несуть відповідальності за зобов'язаннями компанії, компанія несе відповідальність по своїм зобов’язанням.


При бажанні в Національному судовому реєстрі під Ваші потреби можна зареєструвати і інші форми компаній:акціонерне товариство; командитне товариство; командитно-акціонерне товариство.


Якщо у Вас немає можливості самому здійснити необхідні дії по створенню компанії, Ви можете надати довіреність юристу або адвокату, на основі якої можуть бути вирішені всі формальності, необхідні для створення компанії.


Покроковий процес створення та реєстрації компанії


Крок 1 - вибір оптимальної форми компанії для Вашої діяльності


Крок 2 - підготовка статутних документів


Статут та/чи партнерський договір (залежить від обраної форми) – це часто недооцінена основа правових відносин між партнерами. Його продумана конструкція захищає від проблем і запобігає майбутнім суперечкам між партнерами. Він повинен враховувати Ваші конкретні потреби. У ньому визначаються всі необхідні положення, в т.ч назва, адреса офісу, розмір капіталу та розподіл часток між партнерами, визначення функцій та призначення керівних органів


3 крок - укладення партнерського договору, підписання статуту


Для деяких компаній законодавством передбачене укладення партнерського договору із збереженням форми нотаріального засвідчення акту. З січня 2012 року також можна створити товариство з обмеженою відповідальністю без участі нотаріуса та без нотаріальних витрат. Підписання статуту та реєстрація компанії в Національному судовому реєстрі відбувається в електронному вигляді у Режимі S24. Компанія реєструється в цьому режимі протягом 24 годин.


Крок 4 - підготовка заяв для реєстрації в Національному судовому реєстрі, податковій службі, установі соціального страхування та статистичному управлінні


Також необхідно підготувати список акціонерів і заяви членів правління про внесення внесків для покриття статутного капіталу. Крім того, необхідний документ, що підтверджує права компанії на приміщення (наприклад, договір оренди або оренди).


Крок 5 - реєстрація та отримання компанією статусу юридичної особи


Після внесення компанії до реєстру вона набуває статусу юридичної особи. Наразі процес створення компанії завершено.


При необхідності реєстрація компанії як платника ПДВ.


Якщо у Вас виникають додаткові питання звертайтеся до нас за консультацією


20 переглядів0 коментарів
bottom of page