top of page

Припинення діяльності представництва іноземної компанії за рішенням материнської компанії

Іноземні компанії відкривають свої представництва для дослідження українського ринку, пошуку партнерів, моніторингу виконання умов договорів, розгляду скарг на свою продукцію, працевлаштування працівників іноземців, проведення презентаційних та рекламних заходів тощо.


Через деякий час роботи представництва можуть виникнути обставини для припинення діяльності представництва.

Цими обставинами можуть бути:

ліквідація материнської компанії;

прийняття рішення про припинення діяльності представництва в Україні материнською компанією;

в разі закінчення дії угоди на підставі якої було відкрито представництво;

за рішенням суду.


Для припинення діяльності представництва іноземного суб'єкту господарської діяльності при прийнятті відповідного рішення материнською компанією небхідно зробити наступні кроки:


  • Вищий орган управління материнської компанії повинен прийняти рішення про припинення діяльності (закриття) представництва та призначити відповідальну особу Ліквідатора

Ліквідатором може бути Голова представництва або ж треті особи. Окрім рішення, також потрібна довіреність на ліквідатора з прописаними повноваженнями по ліквідаційним процедурам. Разом з довіреністю та рішенням, іноземна компанія має надати розгорнуту виписку з торгівельного або іншого реєстру, в якій зазначено засновників іноземної компанії та вищий орган управління. Такі рішення, виписка та довіреність повинні бути нотаріально посвідченими та легалізованими (апостилізованими) відповідно до законодавства іноземного суб’єкта господарювання. Всі документи, які іноземна компанія надсилає в Україну, потрібно перекласти на українську мову, а переклад засвідчити нотаріально.


  • Звільнити працівників


  • Здійснити продаж або передачу активів, розрахуватися з кредиторами, сплатити податки, здійснити необхідні розрахунки з бюджетом


  • Закрити банківські рахунки представництва


  • Зняти представництво з обліку в податкових органах

- Подати до ДПІ за своїм основним місцем обліку заяву про ліквідацію або реорганізацію платника податків за формою № 8-ОПП з оригіналом довідки N4-ОПП та копією рішення материнської компанії про закриття іноземного представництва для зняття з обліку та заяву N7-ЄСВ про зняття з обліку платника ЄСВ;


Нерезиденти, визначені у п. 64.5 ст. 64 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), знімаються з обліку у контролюючих органах після відчуження нерухомого майна та/або закриття всіх рахунків у банках та інших фінансових установах України та/або закриття на території України відокремлених підрозділів, у тому числі постійних представництв, за умови відсутності на території України інших об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням (п. 67.5 ст. 67 ПКУ).

Пунктом 5.10 розд. V Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 (далі – Порядок № 1588) визначено, що якщо нерезидент припиняє свою діяльність на території України, закриває всі свої відокремлені підрозділи, постійні представництва, відчужує об’єкти нерухомого майна та майнові права, закриває банківські рахунки, то після зняття ознаки платника податку на прибуток, проведення розрахунків з бюджетом зі сплати всіх податків, зборів та у разі відсутності у нерезидента будь-яких об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, контролюючий орган здійснює зняття з обліку такого нерезидента за загальними процедурами, встановленими Порядком № 1588.

Іноземна компанія має забезпечити остаточні розрахунки з податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, що справляються на території України, подати до контролюючих органів у порядку, встановленому ПКУ, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів на території України, та виконати інші обов’язки платника податків;

Після проведення заходів, визначених пп. 3 п. 11.23 розд. ХІ Порядку № 1588, у разі відсутності заборгованості зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та непогашених грошових зобов’язань, іноземна компанія та/або її відокремлений підрозділ знімаються з обліку в контролюючих органах.


- Пройти позапланову перевірку ДПІ з питань правильності сплати податків та ЄСВ;


- Отримати довідку про зняття з обліку платника податків N12-ОПП від ДПІ та повідомлення ДПІ про зняття з обліку платника ЄСВ за формою №10-ЄСВ


  • Пройти перевірку в Пенсійному фонді України та отримати довідку про відсутність заборгованості


  • Зняти представництво з обліку у Державній митній службі України.

Якщо у представництва є тимчасово ввезене на митну територію України майно та устаткування, тоді необхідно вивезти таке майно та устаткування і отримати лист щодо відсутності такого майна та устаткування на митній території України.


  • Передати необхідні документи для зберігання до Національного архівного фонду України та отримати довідку про прийняття документів до архіву.


  • Звернутися до Міністерства економіки України про припинення діяльності (закриття) представництва та прийняття рішення про скасування запису в Реєстрі представництв та отримання повідомлення для пред’явлення уповноваженим державним органам статистики з оригіналом свідоцтва про реєстрацію представництва, отриманими довідками, службовими картками співробітників за наявності. Після подання всіх довідок та документів, Міністерство економіки України скасовує запис в реєстрі іноземних представництв, та письмово повідомляє представництво про припинення.


  • Звернутися в органи статистики для ліквідації запису про представництво в ЄДРПОУ та отримати відповідну довідку

Адвокатське бюро Дениса Писаного надає юридичні послуги щодо припинення (закриття) представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні.


Якщо у Вас виникають додаткові питання звертайтеся до нас за консультацією

18 переглядів0 коментарів
bottom of page