top of page

Як зареєструвати ГРОМАДСЬКУ ОРГАНІЗАЦІЮ

Оновлено: 7 серп. 2022 р.

Після моєї попередньої публікації рекомендацій «Як зареєструвати благодійний фонд» я отримала декілька запитів з проханням опублікувати такі ж рекомендації: «Як зареєструвати громадську організацію».


Обидва ці питання дуже актуальні, і обов’язково в одній із своїх наступних публікацій я детально дам роз’яснення в чому різниця між громадською організацією і благодійним фондом, бо часто клієнти, які звертаються до Адвокатського бюро Дениса Писаного за консультаціями та допомогою у підготовці документів, до кінця не розуміють, яка саме структура їм потрібна для подальшої роботи.


Алгоритм створення і реєстрації громадської організації


1. Вирішіть організаційні питання, а саме: визначіться з назвою, місцезнаходженням, метою та цілями діяльності громадської організації, органами управління громадської організації, хто буде її засновниками та хто буде особою, яка буде представляти громадську організацію для здійснення реєстраційних дій. Для цього керуйтеся текстом Закону України «Про об’єднання громадян», в якому чітко зазначені всі критерії та вимоги.

Акцентую Вашу увагу, що кількість засновників громадської організації не може бути меншою, ніж дві особи. Засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років.


2. Вам необхідно розробити Статут громадської організації, який повинен містити відомості про:

  • найменування громадського об'єднання та за наявності - скорочене найменування;

  • мету (цілі) та напрями його діяльності;

  • порядок набуття і припинення членства (участі) у громадському об'єднанні, права та обов'язки його членів (учасників);

  • повноваження керівника, вищого органу управління, інших органів управління (далі – керівні органи) громадського об'єднання, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень;

  • періодичність засідань і процедуру прийняття рішень керівними органами громадського об'єднання, у тому числі шляхом використання засобів зв'язку;

  • порядок звітування керівних органів громадського об'єднання перед його членами (учасниками);

  • порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності керівних органів громадського об'єднання та розгляду скарг;

  • джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання;

  • порядок створення, діяльності та припинення діяльності відокремлених підрозділів громадського об'єднання;

  • порядок внесення змін до статуту;

  • порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадського об'єднання, а також щодо використання його коштів та іншого майна, що залишилися після саморозпуску, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи;

  • у статуті громадського об'єднання можуть бути передбачені додаткові положення щодо утворення, діяльності і саморозпуску чи реорганізації громадського об'єднання, що не суперечать закону.


Можу Вам рекомендувати зразок Статуту громадської організації, який Ви можете завантажити нижче


СтатутГО
.doc
Download DOC • 151KB


3. Після вирішення підготовчих організаційних питань Вам необхідно зібрати Ваш актив та провести установчі збори громадської організації, які оформити протоколом.


Протокол установчих зборів громадської організації має містити відомості про:

  • дату та місце проведення установчих зборів;

  • осіб, які брали участь в установчих зборах (відповідно до частини одинадцятої цієї статті);

  • рішення про утворення громадського об'єднання із зазначенням мети (цілей) його діяльності;

  • рішення про визначення найменування та за наявності - скороченого найменування громадського об'єднання;

  • рішення про затвердження статуту громадського об'єднання;

  • рішення про утворення (обрання) керівника, органів управління громадського об'єднання відповідно до затвердженого статуту;

  • рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадське об'єднання у правовідносинах з державою та іншими особами і вчиняти дії від імені громадського об'єднання без додаткового уповноваження (далі - особа, уповноважена представляти громадське об'єднання);

  • рішення про визначення особи (осіб), яка має право представляти громадське об'єднання для здійснення реєстраційних дій, - для громадського об'єднання, яке має намір здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи.

Протокол установчих зборів підписується головуючим та секретарем зборів.


Ви можете ознайомитися з зразком Протоколу установчих зборів громадської організації


Протоколустанзборів
.doc
Download DOC • 58KB


та обов’язковим додатком до нього Реєстром осіб, які брали участь в установчих зборах


Реєстручасниківзборів
.docx
Download DOCX • 19KB


4. Підготуйте пакет документів для подачі на державну реєстрацію громадської організації:


Статут громадської організації


Протокол установчих зборів громадської організації


Реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах


Заява щодо державної реєстрації громадської організації


ЗаявареєстраціяГО
.xlsx
Download XLSX • 96KB

Відомості про керівні органи громадської організації


Відомості про керівні органи ГО
.docx
Download DOCX • 15KB

Відомості про уповноважену особу


Відомостіпроуповноваженуособу
.docx
Download DOCX • 14KB

Структура власності громадської організації


Структура власностіГО
.docx
Download DOCX • 60KB


5. Подайте підготовлені документи в паперовому вигляді державному реєстратору в територіальному управлінні Міністерства юстиції відповідно до місцезнаходження Вашої громадської організації або відправте підписані електронним підписом документи з використанням сервісу Дія на офіційну електронну адресу відповідного управління Міністерства юстиції України у Вашому регіоні.


6. Після отримання опису про подачу документів від державного реєстратора та реєстрації громадської організації як юридичної особи, Вам необхідно подати заяву в органи податкової служби по місцезнаходженню громадської організації для отримання статусу неприбутковості громадської організації.


Реєстраційна заява платника податку для отримання статусу неприбутковості


Заява неприбутковість
.doc
Download DOC • 42KB

Це можна зробити подавши заяву особисто в Центр обслуговування платників податків, відправити рекомендованим листом з описом вкладення на адресу податкової служби по місцю знаходження громадської організації, або скористатися он-лайн сервісом податкової служби «Кабінет платника податків» з використанням електронного цифрового підпису


Крім питання заснування та реєстрації громадської організації клієнти звертаються до Адвокатського бюро Дениса Писаного з питаннями поточного юридичного супроводу діяльності громадської організації, такими як внесення змін до керівних органів, статутних документів, змін місцезнаходження, оформлення трудових відносин з працівниками, оформлення протокольних рішень керівних органів, оформлення оренди приміщень, у тому числі, які перебувають у комунальній власності, проведення публічних заходів, проведення закупівель, припинення діяльності тощо.


Якщо у Вас виникають додаткові питання звертайтеся до нас за консультацією

45 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page